Popis
RUMEX SANGUINEUS - I ve starověku Egypťané, Řekové a Římané používali šťovík k vyrovnání nadbytku mastných jídel při hostinách. Šťovík obsahuje hodně vitamínu C, železa a kyseliny šťavelové. I v malém množství má účinek na čištění krve a podporuje trávení. Sebastian Kneipp ho popsal jako „dobrý lék a vynikající jídlo pro nemocné, protože čistí a zlepšuje krev“. V homeopatii se používá proti nachlazením a gastrointestinálním onemocněním. POUŽITÍ - Nasekané listy syrové nebo vařené jsou součástí polévek, salátů a slavné „Frankfurtské zelené omáčky“. Mladé a jemné listy chutnají nejlépe. Jednoduše je odřízněte nožem. Vnitřní listy srdce by však měly zůstat tak, aby šťovík mohl znovu vyklíčit. PÉČE - Šťovík upřednostňuje stinné místo. Vlhká půda podporuje čerstvé, šťavnaté listy. Šťovík červenolistý s červenými žilkami listů je zvláštní ozdoba. Také ideální pro terakotové květináče a dokonce i okenní boxy. Šťovík je otužilý a raší ze země znovu na jaře.