Majoránku zahradní, aromatickou bylinku původem ze Středomoří, používali již staří Egypťané. Nízký keřík dorůstá jen okolo 40 cm. V našich podmínkách nepřezimuje. Pěstujeme ji tedy jako letničku. V létě se objevují nenápadné bílé kvítky. Hodí se do bylinkové zahrádky i do truhlíku na okenní parapet.
Majoránka zahradní je výborná čerstvá i sušená. Její předností je, že ani jako sušená neztrácí nic ze svého výrazného aroma. Nejčastěji se používá jako koření. Skvěle dochutí polévky, omáčky a masitá jídla. Často se používá dohromady s česnekem. Je nezbytnou součástí staročeských zabijačkových specialit. Bylinka povzbuzuje chuť k jídlu a působí protinadýmavě. Majoránka zahradní se nedoporučuje konzumovat v těhotenství.
Jednoletý nízký keřík vyžaduje slunečné a teplé stanoviště. Semínka sejeme od dubna do června volně do substrátu. Bylinku sejeme do řádků vzdálených 30 cm. Pokud je výsev příliš hustý, jednoťte majoránku na vzdálenost 20 cm mezi rostlinami.
Aby mojoránka dobře prospívala, potřebuje hlinitopísčitou půdu bohatou na živiny. Zalévejte pravidelně, menšími dávkami vody. Pro uchování majoránky je nejlepší způsob sušení. Stonky bylinky stříhejte za teplého suchého dne a opatrně sušte v malých svazcích. Poté oberte lístečky a vložte do vzduchotěsné nádoby. Aroma nevyprchá a vy si užijete božskou vůni celý rok.
Nezbytné koření staročeské kuchyně
Do polévek, omáček i k masu
Povzbuzuje chuť k jídlu
Výborná čerstvá i sušená
Doba sklizně: | červenec, srpen, červen |
---|---|
Klíčení: | 10 - 14 dní, při teplotě 16 - 22 °C |
Období výsevu: | duben, červen, květen |
Rodový název: | majoránka |
Výška rostliny v dospělosti: | 30 - 50 cm |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu