Rebarbora, která svým vzhledem připomíná velký lopuch, se objevovala v zahrádkách již našich babiček. Na jednom místě bez přesazení vydrží růst neuvěřitelných 15 až 20 let. Listy tvoří přízemní růžici a rostou do velkých rozměrů. Nejvhodnější doba na sběr rebarbory je od dubna do poloviny června. Pozdější sběr se nedoporučuje. Nejlepší jsou mladé a křehké řapíky.
Rebarbora se sbírá nejdříve v druhém roce pěstování. Listy jemně zkroutíme a odlomíme. Listová čepel se ihned odřeže a nechá se pouze malý vějířovitý konec. K vaření a pečení se používají jen mladé řapíky bez listů. Připravují se z nich moučníky, kompoty, zavařeniny a koláče.
Rostlina ke svému růstu vyžaduje dostatek prostoru. Dorůstá až 2 metry do šířky. Rebarbora není nijak náročná. Snese sluníčko, ale raději má mírně přistíněné stanoviště. Půdu má ráda vlhčí, dobře propustnou a bohatou na živiny. V zimě její listy snesou až čtyřstupňový mráz.
Příjemná osvěžující chuť
Mrazuvzdorná trvalka
Nenáročná na pěstování
Vydrží bez přesazení až 20 let
Bylinky: | Rebarbora |
---|---|
Kam: | Na zahradu |
Použití: | Na vaření |
Stanoviště: | Polostín |
Typ bylinky: | nebio |
Varianta bylinky: | Rebarbora kadeřavá |
Velikost květináče: | 13 - 14 cm |
Výška rostliny v době prodeje: | Méně než 30 cm |
Zálivka: | Pravidelná zálivka, půdu držte mířně vlhkou |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu