Je velmi vytrvalá odrůda, kterou lze zasadit i v podzimních měsících s očekávanou úrodou v dalším roce. Je odolná vůči většině běžných onemocnění a zároveň velmi výnosná.
Šalotky mají oproti běžné cibuli vynikající jemnou chuť, kterou oceníte v syrovém stavu, ale i v teplé kuchyni. Šalotky mají mnohem více silic, vitamínů, minerálů, cukrů i vody.
Cibule šalotka má ráda teplé a slunečné stanoviště. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. V kyselých a těžkých půdách cibule lehce podléhá chorobám. Sazečku vysazujeme na záhon brzy z jara po posledních mrazech, ideálně do sponu 20 x 10 cm. Cibulky sázíme tak, aby konec krčku mírně vyčníval nad povrch záhonu.
Při pěstování je potřeba myslet na dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření. K hnojení použijte hnojivo s obsahem fosforu a draslíku, naopak hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná.
Šalotka se sklízí v době, kdy nať z jedné třetiny až poloviny polehne. Sklizeň nechte proschnout na záhoně nebo zavěšenou ve svazcích. Když začne zaschlá nať šustit, dejte cibuli na chladné a suché místo, s teplotou 0–2 °C.
Nenáročná zelenina
Velká výnosnost odrůdy
Příjemná chuť
Dá se sázet i na podzim
Odolává onemocněním
Dobře skladovatelná
Barva plodu: | žlutá |
---|---|
Doba sklizně: | srpen, červenec |
Hmotnost: | 250 g |
Název odrůdy: | Golden Gourmet |
Období výsevu: | duben, květen |
Rodový název: | cibule šalotka |
Zasetí do hloubky: | 4 - 5 cm |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu