Dodá barevnost letnímu grilování. Rostlina dorůstá výšky 30 cm. Je ideální na pěstování v bylinkových květináčích. Kvete od června do září. Skvělá k přípravě italského pesta.
Bazalka se vyznačuje velkým obsahem vitaminu C. Příznivě účinkuje na trávicí trakt. Zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání a odbourává tuky. V kuchyni se používají především čerstvé lístky. Ve spojení s rajčaty vytváří jedinečný chuťový zážitek. Výborná do těstovin, salátů i na pizzu. Bazalka se dá i sušit, ovšem ztrácí své výrazné aroma.
S předpěstováním semen začněte již v únoru či březnu. Semena vysejte na povrch substrátu a pravidelně zavlažujte. Vzrostlé rostlinky vyjednoťte a přesaďte do sponu 25 x 25 cm. Pokud už nehrozí ranní mrazíky, můžete je vysadit přímo na venkovní záhon.
Aby bylinka dobře prospívala, potřebuje dostatek sluníčka a půdu bohatou na živiny. Zálivku volíme mírnou. Bazalka nemá ráda vysoké vlhko. Při velké vlhkosti dochází k zahnívání kořenů a plesnivění. Listy se otrhávají postupně do doby květu. Když bazalka kvete, sklízí se celá nať, která se suší. Poté je dobré bazalku seříznout. Rostlina brzy obrazí novými lístky.
Bazalka se širokými listy
Velký obsah vitamínu C
Výborná ve studené i teplé kuchyni – k těstovinám, salátům i na výrobu pesta
Ideální do truhlíku
Doba sklizně: | srpen, září, říjen, červenec |
---|---|
Klíčení: | při teplotě 18 - 25 °C, 10 - 14 dní |
Název odrůdy: | Genoveser |
Období výsevu: | březen, duben, únor |
Rodový název: | bazalka |
Výška rostliny v dospělosti: | 20 - 50 cm |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu