Už jste slyšeli o klíčení a microgreens? Jde o křupavé klíčky a malé rostlinky plné zdraví, chuti a síly. V tomto článku vám dáme pár rad a tipů, jak si tyto lahůdky připravit v teple domova.
Klíčky, nebo microgreens? Hlavní rozdíly
Klíček
Klíček je naklíčené osivo, které se konzumuje i s kořínkem. Při klíčení je důležité semena několikrát denně proplachovat vodou, aby nedošlo k plesnivění. Klíčky se těší velké oblibě třeba v asijské kuchyni. Nejčastěji se nakličuje fazole mungo, čočka a cizrna.
Microgreens
Také jste jako malé děti seli jarní osení či semínka řeřichy na mokrou vatu? Pak jste se setkali s microgreens. Mikrobylinky dosahující výšky 5 až 20 cm se sklízejí v první části svého růstu. Co se liší od klíčků – u microgreens se sklízejí jen rostlinky bez kořenů. Pěstují se klasicky v substrátu, na různých tkaninách či hydroponicky. A jaké druhy se ideálně hodí k microgreens? Nejoblíbenější je řeřicha, hrášek, ředkvička a hořčice.
Proč pěstovat klíčky a microgreens
- Klíčky i mikrobylinky jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů.
- Snadno a levně si vypěstujete oblíbené rostlinky zeleniny a luštěnin.
- Jsou zajímavým a křupavým elementem v salátech a teplých pokrmech.
- Lahodí oku i chuťovým pohárkům.
- K pěstování je třeba jen světlo a voda.
Jak pěstovat klíčky a microgreens
Klíčky
K úspěšnému naklíčení semínek je důležité především pravidelné proplachování vodou. Nepotřebudete žádné speciální misky ani klíčící sady. Dobře poslouží i kuchyňské sítko či sklenice s otvory ve víku.
Do připravené nádoby nasypte semínka, zalijte je vodou a nechte nabobtnat. Jakmile se pořádně napijou, důkladně je propláchněte, sceďte a umístěte na místo o pokojové teplotě. Nezapomeňte na pravidelné proplachování, aby nevznikala plíseň. Klíčky spotřebujte co nejrychleji. Po vyklíčení je uchovávejte v lednici.
Microgreens
Pro pěstování microgreens používejte výhradně osiva k pěstování mikrobylinek. U těch si můžete být jisti, že mají vysokou klíčivost, bio kvalitu a nejsou chemicky ošetřena. Na pěstování se skvěle hodí speciální klíčící microgreens miska.
A jak pěstovat mikrobylinky?
- Na vlhký substrát, hydrogel či tkaninu umístěnou v klíčící misce rozprostřete semínka.
- Poté je navlhčete rozprašovačem s vodou.
- Následně klíčící misku přikryjte víkem, čímž zajistíte optimální klima k naklíčení. I při klíčení je důležité semena dvakrát denně rosit.
- Po vyklíčení (ideálně 48 h) odstraňte víko a prokořeněným rostlinám dopřejte dostatek světla, tepla a vlhka.
- Rostlinky se sklízí ve fázi, kdy dosáhly prvních děložních či pravých lístků. Odstříhávají se zhruba 1 centimetr nad kořenovým systémem.
![microgreens v kuchyni](https://www.zazumi.cz/content/wysiwyg/Obr%C3%A1zky%20pro%20%C4%8Dl%C3%A1nky/Blog/%C4%8Dl%C3%A1nky%202024/kl%C3%AD%C4%8Dky%20a%20microgreens/microgreens_v_kuchyni.jpg)
Náš článek je u konce. Tak co? Zaseli jsme ve vás semínko zvědavosti? Pokud ano, zkuste ho nechat vyklíčit :-) .
Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli