
Patří od nepaměti ke klenotům české kuchyně. Typické aroma a ostrá chuť dodává tu pravou tečku zabijačkovým pochoutkám, staročeským i moderním polévkám a vegetariánským pokrmům.
Bílé stroužky jsou nepostradatelné i pro naše zdraví. Nejčastěji se o česneku mluví jako o přírodním antibotiku a antivirotiku. Je také výborným zdrojem selenu a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhá snižovat krevní tlak, detoxikovat organismus a hojit rány.
Pozdní odolná odrůda česneku je vhodná pro dlouhodobé skladování. Je velmi aromatický. Má kulaté paličky s bílou slupkou mají lehce narůžovělou dužinu. Vyznačuje se dobrou výnosností. Nepaličák.
Česneku vyberte slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. U jarního česneku platí sázet v době, kdy už nehrozí zimní mrazíky. Teplota vzduchu by měla být do 15 °C.
Náš tip: K ochraně česneku před chorobami používejte mořidlo. To aplikujte minimálně 14 dní před výsadbou.
Palici česneku rozdělte na jednotlivé stroužky, které sázejte do 7 cm hlubokých jamek. Vzdálenost mezi zasazenými stroužky zvolte alespoň 20 cm. Půda se vám bude lépe odplevelovat. Zalévejte pravidelně. Zvýšenou potřebu vody má česnek hlavně v období od dubna do června.
Sklizený česnek sušte i s natí. Celou rostlinu zavěste na větrané místo. Dobře poslouží kůlna i půda. Jednotlivé palice skladujte v suché místnosti bez přímého slunce. Česneku neublíží ani mírný mrazík.
Klasické české koření
Jemná ostrá chuť
Má antibiotické i antivirotické účinky
Nenáročnost na pěstování
Velká výnosnost
Vynikající syrové i tepelně upravené
Dobrá skladovatelnost
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu