
Patří od nepaměti ke klenotům české gastronomie. Typické aroma a ostrá chuť dodává tu pravou tečku zabijačkovým pochoutkám, staročeským i moderním polévkám a vegetariánským pokrmům.
Bílé stroužky jsou nepostradatelné i pro naše zdraví. Nejčastěji se o česneku mluví jako o přírodním antibotiku a antivirotiku. Je také výborným zdrojem selenu a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhá snižovat krevní tlak, detoxikovat organismus a hojit rány.
Nepaličák pro podzimní i jarní výsadbu. Má velmi vysokou výnosnost a dobře se skladuje. Pozdní odrůda Benátčan se sklízí na začátku srpna. Palice skrývá 12-18 stroužků, které vynikají příjemně ostrou chutí. Vynikající jsou za syrova i tepelně upravené.
Česneku vyberte slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Se sázením nespěchejte. U ozimého česneku platí čím déle, tím lépe. Teplota hlíny by měla být 9 °C a méně. Nám se osvědčilo sázet česnek těsně před zámrzem půdy.
Náš tip: K ochraně česneku před chorobami používejte mořidlo. To aplikujte minimálně 14 dní před výsadbou.
Palici česneku rozdělte na jednotlivé stroužky, které sázejte do 10 cm hlubokých jamek. Vzdálenost mezi zasazenými stroužky zvolte alespoň 20 cm. Půda se vám bude na jaře lépe odplevelovat. Zalévejte pravidelně. Zvýšenou potřebu vody má česnek hlavně v období od dubna do června.
U česneku paličáku je třeba odstraňovat květenství. Květní stvol bere rostlině spousty energie. Jakmile se květenství objeví mezi listy, odstraňte ho.
Sklizený česnek sušte i s natí. Celou rostlinu zavěste na větrané místo. Dobře poslouží kůlna i půda. Jednotlivé palice skladujte v suché místnosti bez přímého slunce. Česneku neublíží ani mírný mrazík.
Klasické české koření
Má antibiotické i antivirotické účinky
Nenáročnost na pěstování
Podlouhlé aromatické stroužky
Dobrá skladovatelnost
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu