Patří od nepaměti ke klenotům české kuchyně. Typické aroma a ostrá chuť dodává tu pravou tečku zabijačkovým pochoutkám, staročeským i moderním polévkám a vegetariánským pokrmům.
Bílé stroužky jsou nepostradatelné i pro naše zdraví. Nejčastěji se o česneku mluví jako o přírodním antibotiku a antivirotiku. Je také výborným zdrojem selenu a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhá snižovat krevní tlak, detoxikovat organismus a hojit rány.
Patří mezi ozimé paličáky. Má velmi vysokou výnosnost a dobře se skladuje. Velmi raná odrůda Bjetin se sklízí začátkem července, je ideální pro sklizeň tzv. nazeleno. Cibule skrývá 6–10 velkých stroužků, které vynikají příjemnou pikantní chutí. Česnek odrůdy Bjetin je vhodný i pro lidi s onemocněním žlučníku.
Česneku vyberte slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Se sázením nespěchejte. U ozimého česneku platí čím déle, tím lépe. Teplota hlíny by měla být 9 °C a méně. Nám se osvědčilo sázet česnek těsně před zámrzem půdy. Česnek nesázejte na záhon, kde byla předplodina stejné čeledi jako česnek. Nevhodnou předplodinou je tedy např. cibule, pór, pažitka atd.
Náš tip: K ochraně česneku před chorobami používejte mořidlo. To aplikujte minimálně 14 dní před výsadbou.
Palici česneku rozdělte na jednotlivé stroužky, které sázejte do 10 cm hlubokých jamek. Vzdálenost mezi zasazenými stroužky zvolte alespoň 20 cm. Půda se vám bude na jaře lépe odplevelovat. Zalévejte pravidelně. Zvýšenou potřebu vody má česnek hlavně v období od dubna do června.
U česneku paličáku je třeba odstraňovat květenství. Květní stvol bere rostlině spousty energie. Jakmile se květenství objeví mezi listy, odstraňte ho.
Doba sklizně: | červen - říjen |
---|---|
Dodáváme: | v balení po 4 kusech |
Druhový název: | sativum |
Kdy sázet: | od poloviny listopadu |
Název odrůdy: | Bjetin |
Rodový název: | Allium |
Typ produktu: | paličák |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu