Petrželka je nepostradatelné koření v české kuchyni. Používá se čerstvá i sušená. Dochutí polévky, omáčky, masitá i zeleninová jídla. Velké tmavě zelené listy obsahují vitamíny A, B, C a E. Silice petrželky mají dezinfekční a detoxikační účinky. Pomáhá zlepšovat stav pleti, nehtů a vlasů. Snadno se pěstuje na zahrádce, balkoně i v květináči za oknem.
Náš tip : Rozdrcené listy použije jako první pomoc při poštípání hmyzem.
Nejlépe se rostlině daří na světlém a teplém stanovišti s dobře propustnou půdou bohatou na živiny. Semínka se sejí od dubna do srpna. Osivo zasejte do hloubky 0,5 - 1 cm a substrát jemně přitlačte. Pro dobré klíčení je důležité pravidelné zavlažování.
Petrželka nemá ráda přímé slunce. Zálivku vyžaduje pravidelnou, ovšem nesmí se to s vodou přehnat. Jinak žloutnou listy. Bylinka po řezu rychle obrůstá. Stonky, které vybíhají do květu, je dobré ihned odstřihnout.
Klasické české koření
Velké tmavozelené listy se silnými řapíky
K polévkám, omáčkám, masům i zelenině
Aromatická a lehce pikantní chuť
Má dezinfekční a detoxikační účinky
Krásná doma na zahradě i balkoně
Doba sklizně: | září, listopad, červen, červenec, srpen, říjen |
---|---|
Klíčení: | při teplotě 12 - 20 °C, 15 - 25 dní |
Název odrůdy: | Gigante d´Italia |
Období výsevu: | březen, duben, červen, květen |
Rodový název: | petrželová nať |
Výška rostliny v dospělosti: | až 40 cm |
Zasetí do hloubky: | 0.5 - 1 cm |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu