
Petrželka je nepostradatelné koření v české kuchyni. Používá se čerstvá i sušená. Dochutí polévky, omáčky, masitá i zeleninová jídla. Svěže zelené listy obsahují vitamíny A, B, C a E. Silice petrželky mají dezinfekční a detoxikační účinky. Pomáhá zlepšovat stav pleti, nehtů a vlasů. Snadno se pěstuje na zahrádce, balkoně i v květináči za oknem.
Náš tip: Rozdrcené listy použije jako první pomoc při poštípání hmyzem.
Nejlépe se rostlině daří na světlém a teplém stanovišti s dobře propustnou půdou bohatou na živiny. Petrželka nemá ráda přímé slunce. Zálivku vyžaduje pravidelnou, ovšem nesmí se to s vodou přehnat. Jinak žloutnou listy. Bylinka po řezu rychle obrůstá. Stonky, které vybíhají do květu, je dobré ihned odstřihnout.
Klasické české koření
K polévkám, omáčkám, masům i zelenině
Aromatická a lehce pikantní chuť
Má dezinfekční a detoxikační účinky
Krásná doma na zahradě i balkoně
Bylinky: | Petržel |
---|---|
Kam: | Na terasu, Na zahradu, Do truhlíku, Na balkón |
Použití: | Na grilování, Na vaření |
Stanoviště: | Polostín |
Typ bylinky: | nebio |
Varianta bylinky: | Petržel hladká |
Velikost květináče: | 13 - 14 cm |
Výška rostliny v době prodeje: | Méně než 30 cm |
Zálivka: | Pravidelná zálivka, půdu držte mířně vlhkou |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu