Vysoce úrodná keříčková odrůda Philovita vyniká velkým množstvím červených plodů s ovocnou vůní. Drobnější rajčata rostou v dlouhých trsech. Jsou vhodné pro přímý konzum i ke kuchyňské úpravě. Uvařte si z rajčat vlastní kečup či je sušené naložte do kvalitního olivového oleje.
Rajčata jsou vhodná pro pěstování ve skleníku, na zahradě, ale i v nádobě na terase či balkoně. Nejvíce se jim daří na slunném stanovišti, které je chráněno před studeným větrem. Půdu mají rády středně těžkou, bohatou na živiny.
Semena vyséváme během února a března lehce do substrátu. Takto připravené předpěstovací nádoby umístěte do skleníku, teplého pařeniště či za okno. Jakmile se na rostlinkách objeví první pravý lístek, přepícháme je nejprve na vzdálenost 3 – 4 cm, později na spon 10 x 10 cm do pařeniště nebo ještě lépe každou rostlinku zvlášť do kelímku. Silné sazenice vysazujeme na venkovní stanoviště ideálně na konci května. Nehrozí již přízemní mrazíky, které by mohli rostlinu popálit.
Keříčková rajčata lze pěstovat bez přídavných opor. Jsou nízkého vzrůstu a mají silnou lodyhu. Nadzemní část rostliny nechte volně růst, vedlejší výhony nevyštipujte. Zálivku volte méně častou, ale vydatnou. Pozor na přílišné přemokření, které způsobuje praskání plodů. Plody rajčat sklízejte jakmile zčervenají.
Náš tip: Pro kvalitní růst a velkou úrodu doporučujeme pravidelné přihnojování tekutými hnojivy. Lépe se vstřebají do půdy a rychle se dostanou ke kořenům.
Nenáročná zelenina
Výborné do teplé i studené kuchyně
Velké množství sladkých plodů
Nemusí se vyštipovat
Dá se pěstovat na zahradě, balkoně i terase
Doba sklizně: | srpen, červenec, říjen, září |
---|---|
Klíčení: | 10 - 14 dní, při teplotě 20 - 25 °C |
Název odrůdy: | Philovita |
Období výsevu: | březen, duben, únor |
Rodový název: | rajče |
Zasetí do hloubky: | 0.5 - 1 cm |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu