
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je oblíbená léčivka již našich babiček. Její protizánětlivé a dezinfekční účinky se využívají v přírodním léčitelství i kosmetickém průmyslu. Jako koření se používají její dlouhé aromatické listy. A to čerstvé i sušené. Nejvíce se hodí k vepřovému či telecímu masu. Výborná je i do nádivek a k ochucení sýrů.
Šalvěj na kmínku vyniká v trvalkových záhonech i bylinkových zahrádkách. Mladá rostlinka se dá bez problémů pěstovat v květináči za oknem i na balkoně. Svou oblíbenou bylinku tak máte vždy po ruce. Během května krásně fialově nakvétá a kvete celé léto.
Náš tip: Šalvěj je dobré 2× do roka zastřihnout. Ideální doba je v březnu a po odkvětu.
Bylinka má ráda slunné a teplé stanoviště. Půdu by měla být lehká a dobře propustná. Šalvěj nemá ráda příliš velké vlhko. Zálivku zvolte méně častou s menšími dávkami vody. Na zimu je dobré rostlinu zakrýt chvojím. Ochráníte ji před mrazem a na jaře se zase krásně zazelená.
Aromatické listy
Bylinka na kmínku
Vypadá velmi dekorativně
Protizánětlivé a dezinfekční účinky
Výborná k pečeným a grilovaným masům
Bylinky: | Šalvěj |
---|---|
Kam: | na balkón, na zahradu, na terasu |
Použití: | Na vaření, Na grilování, Na čaj, do nápojů |
Stanoviště: | Slunce |
Typ bylinky: | nebio |
Varianta bylinky: | Šalvěj lékařská |
Velikost květináče: | 13 - 14 cm |
Výška rostliny v době prodeje: | 30 - 60 cm |
Zálivka: | Pravidelná zálivka, půdu držte spíše suchou |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu