Shii Take (houževnatec jedlý) pochází z jihovýchodní Asie. Zvlášť dlouhou tradici v pěstování má Japonsko, kde je tato houba v sušeném stavu významným vývozním artiklem. Shii Take vytváří plodnice o průměru 50-150 mm, klobouk je světle hnědý až tmavě hnědý šupinatý v mládí podvinutý. Lupeny jsou bělavé, později částečně tmavnou. Třeň je tuhý a na povrchu šupinatý.
Shii Take posiluje imunitní systém, působí proti vzniku nádorových onemocnění, má protivirovou aktivitu, účinně snižuje hladinu cholesterolu, je zdrojem vitamínu B12 a D2.
Shii Take lze pěstovat od jara do podzimu, v místech se stálou teplotou po celý rok. Pěstovat se dá na dřevě listnatých stromů, na slámě či na pilinách listnatých dřevin. Po naočkování podsady je důležité ji umístit do místnosti s teplotami okolo 22 °C. Poté, co houba proroste celým substrátem ( za 3–4 týdny), přesuňte dřevo či sáček do stinné místnosti s teplotou pod 20 °C. Důsledkem toho začne docházet k nasazování plodnic.
Vlastní sadba hub
Lze pěstovat celý rok
vhodné do interiéru i exteriéru
Barva plodu: | tmavě hnědá |
---|---|
Rodový název: | Shii Take |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu