
Stévie sladká je nenápadná bylina pocházející z Jižní Ameriky. Na výšku má cca 50 cm. V posledních letech se drží na bylinkovém výsluní. Může za to její vysoká sladivost. Nejčastěji se používají listy – a to čerstvé, sušené i mražené. Stévie je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky.
U stévie platí pravidlo čím více světla a tepla, tím sladší lístky. Semínka sejeme od února do července volně do substrátu. Na zahradu sázíme koncem května z předpěstované sadby. Ideální stanoviště je na slunném místě zahrady. Dobře se jí ale daří i v květináči na okenním parapetu. Půdu má ráda písčitou, dobře propustnou a mírně kyselou. Zálivku volíme tak, aby byla zemina pořád mírně vlhká.
Stévii pěstujeme většinou jako jednoletku. Pokud si ji chcete uchovat déle, na zimu jí nabídněte teplo domova. Teplota by se měla v zimě pohybovat kolem 10 °C a neklesnout pod 5 °C. Zároveň je třeba omezit zálivku na minimum.
Rostlina se dá dobře tvarovat řezem. Snadno a rychle obráží. V době vegetace, 1× za 3 týdny, aplikujte přírodní organické hnojivo. Hnojte pouze rostliny v nádobách.
Zdravé sladidlo
Vhodné i pro diabetiky
Lístky se dají sušit i zmrazit
Krásná v zahradě i květináči
Doba sklizně: | červenec, srpen, září |
---|---|
Klíčení: | při teplotě 18 - 22 °C, 15 - 30 dní |
Název odrůdy: | Sweet Honey |
Období výsevu: | březen, červenec, duben, únor, červen, květen |
Rodový název: | stévie |
Výška rostliny v dospělosti: | až 30 cm |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu