Předpokládá se, že zázvor pochází z Indie nebo Číny. Jako koření a léčivá rostlina se používal už před více než 4 800 lety. Známe ho jako součást zázvorového piva i čaje při nachlazení a k posílení imunitního systému. Bez jeho výrazné a mírně štiplavé chuti se neobejde indická a asijská kuchyně. Rostlina dorůstá až 150 cm.
Díky éterickým olejům, gingerolu, pryskyřici a pryskyřičným kyselinám se zázvor používá jako léčivá rostlina. Je bohatý na vitamín C a obsahuje hořčík, železo, vápník, draslík, sodík a fosfor. Čaj z kořene zázvoru je dobrý proti nachlazení, stimuluje metabolismus. Má také protizánětlivý účinek a zabraňuje zvracení. Nejlepší je uchovávat čerstvý a neloupaný zázvor. Ten zabalte do kuchyňského papíru a zavřete do vzduchotěsné nádoby.
Zázvor má rád vlhko a teplo. Preferuje nepřímé slunce, ale poradí si i s polostínem. Pro pěstování v nádobě je tím pravým časem výsadby březen. Pokud se rozhodnete pěstovat zázvor ve skleníku či foliovníku, vyčkejte se sázením na květen. Oddenek zasaďte do hloubky 3-5 cm, vždy pupenem nahoru. Pravidelně zalévejte.
Zázvor patří mezi nemrazuvzdorné bylinky. Je ideální k pěstování v širších přenosných nádobách či rovnou jako pokojovku. Nezapomeňte na dobrou drenáž na dně nádoby. Přebytečná voda rychle odteče a kořen tak neuhnívá. Na podzim se listy zbarví do žluta. Tím dávají signál, že je zázvor zralý a vy můžete sklidit kořen plný zdraví.
Velmi zdravá bylinka
Dochutí asijskou i indickou kuchyni
Vhodný i jako čaj
Pomáhá při nachlazení i na posílení imunitního systému
Na slunce i do polostínu
Dá se pěstovat jako pokojovka
Bylinky: | Zázvor |
---|---|
Kam: | na zahradu, na balkón |
Použití: | Na čaj, do nápojů, k přímé spotřebě, Léčivé, Na vaření, Na grilování |
Stanoviště: | polostín |
Velikost květináče: | 13 - 14 cm |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu