Sušené květy levandule skvěle poslouží nejen pro výrobu čaje, ale její krásné aroma můžete využít také při pečení nebo pro výrobu voňavého levandulového cukru.
Pro vytvoření dokonalého večera květy krátce povařte ve vodě, nechte 15 min. přiklopené luhovat a po scezení přilijte do horké koupele. Kdo si při zhasnutém světle a hořících svíčkách lehne do levandulové lázně, tomu bude jasné, co znamená požitek a bude mít krásné sny.
Ti zručnější z vás se mohou také pustit do výroby vonných levandulových pytlíčků.
Složení: levandule bio.
Návod k přípravě: čajovou lžičku na šálek (cca 200 ml) přelijte vroucí vodou a nechte 5 - 10 min. luhovat.
Tip na přípravu: doporučujeme šálek zakrýt talířkem nebo pokličkou, aby vám s párou neunikly vonné silice obsažené v éterických olejích obsažených v bylinách, které tvoří chuť čaje. Nebojte se experimentovat. V případě, že máte rádi chuťově jemnější čaje, tak luhujte i kratší dobu, případně snižte teplotu vody, kterou čaj zaléváte (na cca 80 °C).
Tip na recept na levandulové sušenky:
200 g změklého másla
120 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
3 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce sušeného květu levandule
špetka soli
1 žloutek
kůra z 1 bio citronu
1 lžíce citronové šťávy
Všechny ingredience smíchejte a propracujte do hladkého těsta. Dejte do sáčku a nechte hodinku v lednici odpočinout, aby se vám těsto dobře zpracovávalo. Těsto můžete vyválet válečkem a vykrajovat kolečka. Nebo vytvořit malé kuličky, které kulatým razítkem na sušenky rozmáčknete. Kolečka sušenek pokládejte na pečicí papír a dělejte dostatečné mezery, protože nabudou na objemu. Pečte při 170°C asi 14 minut. Sušenky by měly být světlounké, lehce zlatavé jako když pečete linecké.
Tip na recept na levandulové pusinky s mandlemi:
4 bílky
70 g cukru krupice (můžete si vytvořit i levandulový, viz tip níže)
240 g cukru moučka
80 g loupaných mandlí
1 lžička sušeného květu levandule
Mandle nakrájejte na hranolky a upražte na suché pánvi. Bílky šlehejte nejprve jen s cukrem krupice a až hmota zhoustne, přidávejte moučkový cukr. Na šlehání sněhu z bílků je vždy lepší sáhnout po starších vejcích a nechat je několik hodin při pokojové teplotě. Když budou čerstvá, tak se vám sníh nepovede vyšlehat úplně do tuha. Na chuti to ale nic nezmění, jen nebudou tak hezky držet tvar, pokud se rozhodnete pro cukrářský sáček. Když je sníh tuhý, vmíchejte vychladlé upražené mandle a sušenou levanduli. Sníh dejte do cukrářského sáčku a vytvarujte pusinky nebo je na plech s pečicím papírem pokládejte rovnou ze lžíce, mají potom takový rustikálnější vzhled. Pusinky sušte v troubě při 100°C asi hodinu a půl až dvě, podle typu trouby.
Tip na výrobu levandulového cukru:
Je to velmi snadné. Cca 1 lžička sušených květů levandule na 250 g cukru. Jediné, co musíte udělat, je smíchat obě suroviny dohromady a nechat za občasného protřepání týden stát v uzavřené nádobě, aby neunikalo aroma. Kousky levandule můžete v cukru ponechat nebo jej přecedit přes jemné sítko a levanduli odstranit. Využití pak najde jako klasický cukr, při přípravě krémů, polev, na pečení, na oslazení čaje nebo kávy, fantazii se meze nekladou.
Hmotnost: | 70 g |
---|---|
Charakter chuti: | bylinný |
Obal: | papír |
Typ produktu: | jednodruhový čaj |
Zpracování: | sypaný |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu