Pažitka pobřežní, neboli šnytlík, je nenáročná a skromná rostlina, kterou jistě znáte ze zahrádek našich babiček. Bylinka vytváří trsy trubkovitých listů, které dorůstají až 50 cm. Od konce jara do začátku léta vytvářejí fialová soukvětí. Listy pažitky jsou zdrojem vitaminu B2 a C, provitaminu A a velkého množství minerálních látek.
Bylinka se používá především čerstvá. Dá se i sušit, ovšem ztrácí tak své nezaměnitelné aroma. Pro uchování pažitky se spíše doporučuje zamražení. V kuchyni má široké použití. Ochucují se jí bylinková másla, pomazánky i polévky. Výborná je nasekaná do salátu či jídel, kde může nahrazovat cibuli. Vyrábí se z ní i ochucené oleje. Můžete s ní i jen tak ozdobit čerstvý chléb s máslem.
Pažitka je nenáročná trvalka, kterou zvládne i začátečník. Pěstuje se stejně snadno na zahradě, doma i balkoně. Zasaďte pažitku do bylinkového truhlíku a mějte tak svou bylinku vždy po ruce. Rostlině vyhovují slunná místa a dobře propustná půda. Zalévejte mírně, ale pravidelně. Pravidelným seřezáváním natě podpoříte růst nových lístků. Pro dobrou vitalitu pažitky je dobré odštípnout její nakvétající konce.
Školka Blu pěstuje mimořádné rostliny už 17 let. A to přirozeně, podle zásad biologické ochrany rostlin. Samozřejmostí je šetrnost k životnímu prostředí a hnojení biologickými hnojivy. Rostliny Blu se vyvíjejí přirozeně bez pomoci genetického inženýrství. Díky certifikaci Bioland je firma oficiální ekologickou školkou.
Bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Nenáročná na pěstování
Široké využití – do másel, pomazánek i polévek
Bylinka v Bio kvalitě
Bylinky: | Pažitka |
---|---|
Certifikace: | Bio kvalita |
Kam: | do truhlíku |
Použití: | Na vaření |
Stanoviště: | Slunce |
Typ bylinky: | bio |
Varianta bylinky: | Pažitka pobřežní bio |
Velikost květináče: | 10 - 12 cm |
Výška rostliny v době prodeje: | Méně než 30 cm |
Zálivka: | Pravidelná zálivka, půdu držte mířně vlhkou |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu