Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny. Nastává čas zavařování, sušení a mražení našich vypěstovaných dobrot. Pojďme se společně podívat na pár tipů, jak co nejchutněji zpracovat ovoce, zeleninu a bylinky.
Ochucené oleje
Jsou oblíbeným dochucovadlem studené kuchyně. Připravit si domácí ochucený olej zvládnete levou zadní.
Potřebujete jen kvalitní slunečnicový nebo olivový olej, kterým zalijete sklenici naplněnou chilli papričkami, směsí černého a růžového pepře či voňavým rozmarýnem.
Na své si přijdou i milovníci sladkého. Olej ochucený sušenou levandulí a citronovou kůrou nádherně ovoní ovocný salát i těsto na sušenky.
Sušení bylinek
Není žádná věda. Bylinky nikdy nesušíme na slunci. Ideální stanoviště je na tmavém, suchém a dobře větraném místě. Stonky stříhejte za teplého dne a opatrně sušte v malých svazcích. Poté oberte lístečky a vložte j do vzduchotěsné nádoby. Bylinky sklízejte ideálně ještě před rozkvětem. Jen tak si zachovají co nejvíce vonných esencí.
Náš tip: Sušit nemusíme jen bylinky. Máte velkou úrodu rajských jablíček? Připravte si domácí sušená rajčata. Zeleninu podélně rozřízněte, odstraňte semínka a poloviny rozložte řezem nahoru.
Sušit můžete na sluníčku, v troubě nebo v sušičce na ovoce a zeleninu. Sušené plody naplníme do sklenice, zalijeme olejem a dochutíme snítkou rozmarýnu a plátky česneku. Takto připravenou delikatesu skladujeme v chladu a temnu.
Zpracování drobného ovoce
Z drobného ovoce můžeme dělat prakticky vše, co nás napadne. Výborné jsou džemy, sirupy, smoothie či pečené čaje.
Letní úrodu můžeme také sušit a zmrazit. Vyzkoušejte například ledové kostky s borůvkami a malinami. Skvěle ochutí domací limonádu a perlivou vodu.
Ať už velkým či malým milovníkům sladkého, všem zachutnají ovocné kůže. Jejich výrobu lehce zvládnete.
Ovoce stačí rozmixovat na hladké pyré, ochutit medem, nalít na pečicí papír a rozetřít na výšku 3-4 mm.
Připravenou směs sušte v troubě na 80 °C asi 9 hodin. Poté nechte vychladnout a kůži odlepte z papíru. Výsledné dílo nakrájejte na menší kousky či nastříhejte na plátky. Dobroty uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.
Náš článek je u konce. My v ZAZUMi vám přejeme, abyste zbytek prázdnin prožili v klidu a pohodě.
Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli