Historie kopru vonného sahá hluboko do starověku. Nacházíme o něm zmínky již ve staro egyptských nápisech. V současnosti se pěstuje jako významné koření a zelenina.
Jednoletá rostlina dosahuje výšky až 1m. Kvete od června do září malými žlutými květy.
Kopr se používá jako koření, zelenina a jako léčivka. Užívají se celé rostliny kromě kořenů. Čerstvou koprovou natí skvěle dochutíme ryby, maso, omáčky i pomazánky. Nať je nedílnou součástí bylinkového octa a nakládané zeleniny. Bylinka se dá sušit i zmrazit. Kopr sklízíme až do doby květu.
Jako léčivka působí proti nadýmání a zažívacím potížím. Tiší kašel, pomáhá při nespavosti a kojícím maminkám podporuje tvorbu mateřského mléka. Žvýkání semen kopru způsobuje sladší dech.
Skromná a nenáročná rostlina upřednostňuje vlhké, humózní půdy s obsahem vápníku. Semínka sejeme od dubna do srpna volně do substrátu. Bylinku sejeme do řádků vzdálených 25 cm. Pokud je výsev příliš hustý, jednoťte kopr na vzdálenost 15 cm mezi rostlinami.
Pěstuje se na slunných a teplých místech. Zaléváme pravidelně, ale nepřeléváme. Díky jeho výšce doporučujeme pěstovat bylinku v závětří.
Nenáročná bylinka
Používá se jako koření, zelenina i léčivka
Nezaměnitelná chuť a vůně
Doba sklizně: | červenec, srpen, říjen, září |
---|---|
Klíčení: | při teplotě 10 - 20 °C, 8 - 14 dní |
Období výsevu: | červenec, srpen, duben, červen, květen |
Rodový název: | kopr |
Výška rostliny v dospělosti: | 30 - 75 cm |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu