Bylinka se používá především čerstvá. Dá se i sušit ovšem ztrácí tak své nezaměnitelné aroma. Pro uchování pažitky se spíše doporučuje zamražení. V kuchyni má široké použití.
Ochucují se jí bylinková másla, pomazánky i polévky. Výborná je nasekaná do salátu či jídel, kde může nahrazovat cibuli. Vyrábí se z ní ochucené oleje nebo jen dozdobí čerstvý chléb s máslem.
Pažitka je nenáročná trvalka, kterou zvládne i začátečník. Pěstuje se stejně snadno na zahradě, doma i balkoně. Semínka sejte od dubna do srpna. Půdu před výsevem dobře zkypřete. Osivo zasejte do hloubky 1 cm a substrát jemně přitlačte. Pro dobré klíčení je důležité pravidelné zavlažování.
Rostlině vyhovují slunná místa a dobře propustná půda. Zalévejte mírně, ale pravidelně. Pravidelným seřezáváním natě podpoříte růst nových lístků. Pro dobrou vitalitu pažitky je dobré odštípnout její nakvétající konce.
Bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Nenáročná na pěstování
Široké využití
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu