Kategorie
Štítky blogu
Nejnovější články
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?
Nevíte si rady?
Markéta Koželuhová
Zákaznická podpora
Jak vybírat a pěstovat bylinky
Kdo by nemiloval čerstvou pažitku na chlebu s máslem, vůni nasekaného kopru nebo lahodný šálek čaje z čerstvé máty? Podívejme se na to, jak si tyto voňavé krásky vypěstovat na bylinkové zahrádce i v pohodlí domova.
Bylinky vybírejte podle toho, co máte rádi a jaké rostlinky vám voní a chutnají.
Bylinkami můžete osázet zahradu, nádoby, květináče i balkonové truhlíky. Pamatujte však na to, že i bylinky rozdělujeme na jednoletky a trvalky.
Rostliny sázejte do speciálně namíchaného substrátu pro bylinky. 1× za 14 dní jim dopřejte přísun hnojiva na bylinky. To zajistí dostatek živin pro zdravý růst.
Některé bylinky jsou velké kamarádky, jiné naopak samotářky. Při sázení do truhlíků nebo na zahradu pamatujte na to, že:
Většina bylinek se zužitkovává čerstvá, právě utržená. Některé ale můžete sušit nebo zamrazit. K sušení se nejčastěji používají středomořské bylinky, majoránka a šalvěj.
Jednotlivé větvičky sklízejte ideálně v létě na začátku kvetení. Tak si uchovají nejvíce vonných silic a chutí. Po usušení oberte lístky a uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě.
K zamražení je skvělý kopr či petrželka. Sklízejte mladé svěže zelené stonky, které vložte do nádoby vhodné do mrazáku. Bylinky si i po rozmrazení zachovají svou chuť a vůni.
Sazenice bylinek nebo semínka?
Jako první si položíme otázku, zda si chceme bylinky vypěstovat ze semínka nebo si koupit vzrostlou sazenici.Bylinky ze semínek
Semínka bylinek mají tu výhodu, že jsou zvyklé na jedno prostředí a vy si můžete vypěstovat rostlin, kolik potřebujete. Navíc vidíte celý koloběh života bylinky na vlastní oči.Sazenice bylinek
Vám ušetří čas a péči. Hravě je zvládne i pěstitel začátečník. Domů si přinesete zdravou vzrostlou rostlinu, kterou už stačí jen zasadit.Bio bylinky
V nabídce najdete i čerstvou porci bylinek dovážených ze slunné Itálie a dále od německé značky Blu. Ta si zakládá na pěstování šetrné k přírodě a hnojení pouze biologickými hnojivy.Jaké bylinky vybrat?
Bylinky vybírejte podle toho, co máte rádi a jaké rostlinky vám voní a chutnají.
Jedlé bylinky
- Rozmarýn, oregano a saturejka skvěle ochutí pečené maso nebo těstoviny.
- Pažitka, petrželka či česneková tráva jsou bylinky jako dělané do dipů a pomazánek.
- Milovníky sladkého potěší stévie, čokoládová máta i vanilková bazalka.
- Chcete vyzkoušet něco extra? Sáhněte po houbové bylince vonící po žampionech, olivové bylince nebo si vypěstujte vlastní artyčok.
Léčivé bylinky
Mnoho bylinek má, mimo výborné chuti a vůně, také léčivé účinky. Například:- Šalvěj lékařská vám provoní maso, navíc působí protizánětlivě a desinfikuje dutinu ústní.
- Z meduňky lékařské si připravíte lahodný čaj, který podporuje zdravý spánek.
- Lichořeřišnice, známá jako přírodní antibiotikum, je výborná do salátů i na zdobení zákusků.
Kam bylinky sázet?
Bylinkami můžete osázet zahradu, nádoby, květináče i balkonové truhlíky. Pamatujte však na to, že i bylinky rozdělujeme na jednoletky a trvalky.
Jednoleté bylinky
Mezi jednoletky řadíme teplomilné rostliny, které nedokáží přezimovat. V zimě o ně proto musíte pečovat doma. Nabídněte jim místo na slunném okenním parapetu. Jde například o: bazalku, majoránku, rozmarýn či stévii.Bylinky trvalky
Trvalky naproti tomu zimu a nízké teploty přežijí bez úhony. Řadí se mezi ně například: máta, pažitka, tymián, libeček nebo petrželka.Jak bylinky pěstovat
Bylinkám vybírejte dostatečně teplé a slunné stanoviště. Se zálivkou to nepřehánějte. Většina bylinek nemá ráda příliš mokrý substrát. Snadno jim pak zahnívají kořeny.Rostliny sázejte do speciálně namíchaného substrátu pro bylinky. 1× za 14 dní jim dopřejte přísun hnojiva na bylinky. To zajistí dostatek živin pro zdravý růst.
Jaké bylinky se k sobě hodí?
Některé bylinky jsou velké kamarádky, jiné naopak samotářky. Při sázení do truhlíků nebo na zahradu pamatujte na to, že:
- Kerblík, majoránka, kopr a pažitka mají rády společnost heřmánku. Ten ale nenajde společné slovo s mátou peprnou.
- Rozmarýn a tymián vezme do party další středomořské bylinky.
- Šalvěj si rozumí s oreganem.
- Meduňka si rozumí téměř se všemi. Tedy až na bazalku.
- Petrželka, pažitka a kopr - silná zelená trojka.
- Libeček, pelyněk a levandule jsou bylinky samotářky.
- Koriandr a fenykl jsou jak dva kohouti na jednom smetišti.
Jak bylinky uchovávat?
Většina bylinek se zužitkovává čerstvá, právě utržená. Některé ale můžete sušit nebo zamrazit. K sušení se nejčastěji používají středomořské bylinky, majoránka a šalvěj.
Jednotlivé větvičky sklízejte ideálně v létě na začátku kvetení. Tak si uchovají nejvíce vonných silic a chutí. Po usušení oberte lístky a uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě.
K zamražení je skvělý kopr či petrželka. Sklízejte mladé svěže zelené stonky, které vložte do nádoby vhodné do mrazáku. Bylinky si i po rozmrazení zachovají svou chuť a vůni.
Na závěr shrnujeme výhody jednotlivých bylinek
Tak bylinkám zdar! A těm od ZAZUMi zvlášť :-)
Markéta Koželuhová
„
Před rodičovskou dovolenou jste mě mohli potkat na prodejně ZAZUMi v Českých Budějovicích. Aktuálně pro vás připravuji obsah blogu a popisky rostlin. Píšu je tak, ať si dokážete co nejlépe vybrat „tu svou květinu“.
”
Ať děláme, co děláme, bohužel jsme nic takového nenašli :-(
Zkuste zadat jiný výraz nebo se podívejte na naši akční nabídku.
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?
Nevíte si rady?
Markéta Koželuhová
Zákaznická podpora