Petrželka kudrnka je klasické koření české kuchyně. Používá se hlavně k ochucení salátů, zdobení obložených mís a chlebíčků. Kudrnaté listy obsahují vysoký podíl minerálních látek a vitamínů K, B, C a E. Silice petrželky mají dezinfekční a detoxikační účinky. Pomáhá zlepšovat stav pleti, nehtů a vlasů. Snadno se pěstuje na zahrádce, balkoně i celoročně v květináči za oknem.
Nejlépe se jí daří na světlém a teplém stanovišti s dobře propustnou půdou bohatou na živiny. Výsev provádíme od března do června. Semínka umístíme do hloubky 0,5 -1 cm, přihrneme substrátem, zalijeme a necháme růst. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být minimálně 3 cm.
Petrželka nemá ráda přímé slunce. Zálivku potřebuje pravidelnou. S vodou to nepřehánějte, jinak jí žloutnou listy. Stonky, které vybíhají do květu, nejlépe ihned odstřihněte.
Klasické české koření
Ideální k salátům, obloženým mísám a chlebíčkům
Skvěle dochutí a ozdobí studené pokrmy
Má dezinfekční a detoxikační účinky
Krásná doma na zahradě i balkoně
Dá se pěstovat celý rok
Doba sklizně: | září, listopad, červen, červenec, srpen, říjen |
---|---|
Klíčení: | při teplotě 10 - 20 °C, 15 - 25 dní |
Název odrůdy: | Moskrul 2 |
Období výsevu: | březen, duben, červen, květen |
Rodový název: | petrželová nať |
Výška rostliny v dospělosti: | až 30 cm |
Zasetí do hloubky: | 0.5 - 1 cm |
Pro všechny zahradníky a milovníky bytového designu